abacusdent ESDEGB AbacusDent

Fogmegtartó kezelések

Feladata, hogy funkcionálisan és esztétikailag helyreállítsák a megbetegedett, szuvas fogat, miáltal elkerülhető annak eltávolítása.

 

Esztétikus tömés

 

Az esztétikus tömések az 1960-as években kerültek forgalomba. Elterjedésük lehetővé tette az amalgám - mint kevésbé esztétikus tömőanyag - kiszorítását a fogszuvasodás kezeléséből. A töltőanyag a puha alapállomány megerősítését, kopásállóságát biztosítja. A tömőanyagok különböző színekben kerülnek forgalomba, amelyek közül a fogorvosunk fogszínkulcs segítségével határozza meg az Ön számára megfelelőt. A nagy színválaszték lehetővé teszi a tökéletes fogszín kialakítását, ugyanis a különböző árnyalatokat rétegenként juttatjuk a kialakított üregbe. Legalulra kerül a dentin színéhez illő mag anyag, majd kifelé haladva egyre fényáteresztőbb rétegek következnek. Legfelülre egy, a zománc csillogását, áttetszőségét utánzó ún. zománcszín kerül. Ez a réteges tömési technika teszi lehetővé az eredeti fog színével harmonizáló tömés elkészítését.

 

Gyökérkezelés

 

A gyökérkezelés indoka leggyakrabban a fogbélgyulladás, amit a mély szuvasodásból származó baktériumok okoznak. A gyökérkezelés során a gyökércsatorna tartalmát eltávolítjuk.

 

A gyökércsatorna feltárást kézi és gépi gyökértágító segítségével hajtjuk végre. Ezáltal gyorsabb és pontosabb munkát lehet végezni. Az Apex Lokátor segítségével pontosan meghatározható a gyökércsatorna hossza. A gyökérkezelést érzéstelenítésben végezzük, így csaknem fájdalommentes a beavatkozás. Első alkalommal gyulladáscsökkentő pasztával ideiglenesen lezárjuk a fogat, és amennyiben a fog tünetmentessé válik, úgy elvégezhetjük a végleges gyökértömést. Ha szükséges, a gyökérkezelés után a fogat egy speciális csappal erősítjük meg, és ezzel teljes értékű fogat nyerünk.  Ezután kerül sor a fog koronai részének felépítésére tömés, inlay, onlay vagy korona segítségével.