abacusdent ESDEGB AbacusDent

Fogpótlások

 

 

Rögzített fogpótlások

 

A rögzített (fix) fogpótlások a megfelelően előkészített maradék fogakhoz vagy az implantátumokhoz rögzített (cementezett), a szájból el nem távolítható pótlások. Eltávolításukhoz orvosi segítségre van szükség, Ön nem tudja eltávolítani a rögzített pótlást. Rögzített fogpótlások:

  • korona
  • híd
  • gyökércsapos fogpótlás

Koronák

 

A korona olyan fogpótlás, amely a fognak a megfelelően előkészített koronai részét borítja be, azt anatómikus formájúvá alakítja. Abban az esetben, ha a foganyag olyan mértékben sérült, hogy azt esztétikus töméssel illetve betéttel nem tudjuk helyreállítani, akkor korona készítése javasolt. A korona foghiányt nem pótol.


A korona olyan protetikai mű, ami a fogorvos által vett lenyomat alapján készül el a fogtechnikai laboratóriumban. Színében és formájában tökéletesen illeszkedik a többi foghoz, funkcionálisan és esztétikailag is helyreállítja a fogat, illetve a teljes fogazatot. A korona az előkészített foghoz ragasztással rögzül, és onnan csak a fogmű károsításával távolítható el.

 

Hidak

 

A híd olyan fogpótlás, amely a hiányt pótló műfogakat a megfelelő módon előkészített maradék fogakhoz, gyökerekhez vagy az azokat helyettesítő implantátumokhoz rögzíti. Legfeljebb annyi helyet foglal, mint az elveszett természetes fogak.


A koronát/hidat  cementezéssel rögzítjük a pillérfog(ak)hoz. A korona/híd rögzítés a saját fog(ak)on történik. Ahhoz, hogy egy saját fogat fel tudjunk ehhez használni, le kell csiszolni, foganyagot kell eltávolítani. 

 

 

Nemesfém illetve fémmentes fogpótlások

 

 

Nemesfém fogpótlások

 

Arany-kerámia koronák alapját aranyból készült váz alkotja, erre kerül rá a porcelánleplezés, ami által a korona esztétikailag kifogástalanná válik.

 

 


 

 

Az aranykerámia koronák előnyei:

  • Hosszú élettartam
  • Az aranytartalom az allergia és a korrózió esélyét minimálisra csökkenti
  • Szép esztétikai hatás, amely szintén a nagyon vékony aranyváznak köszönhető, ugyanis így jóval vastagabb leplező kerámiaréteget tudunk felvinni a vázra, mint hagyományos eljárással készülő fémkerámiák esetén.

Fémmentes fogpótlások ( Cirkon )

 

A fémmentes koronák fémváz nélkül készülő fogpótlások, a kiváló esztétikum elérését szolgálják. Nagyon jól harmonizálnak a természetes fogakkal, élethűek.


A fémmentes fogpótlások alapját a cirkónium-oxid képezi. A cirkónium-oxid megfelelően ellenálló, magas hajlítószilárdságú és keménységű anyag, tulajdonképpen porcelán. Az előállítási technológiának köszönhetően a hajlítószilárdsága kb. tízszerese a hagyományos porcelánénak.

 

A cirkon fogpótlások előnyei:

 

ESZTÉTIKUS: egyedülálló az-az esztétikum, amely egy cirkónium pótlással elérhető. A sűrű cirkónium-oxid optikai tulajdonságai megfelelő alapot biztosítanak a fogtechnikus munkájához. Így gyakorlatilag nem lehet megkülönböztetni egy cirkon pótlást a valódi fogaktól.


MEGBÍZHATÓ: az elmúlt 20 évben már több millió cirkon korona és híd készült világszerte a páciensek legnagyobb megelégedettségére. Klinikai vizsgálatok ezrei mutattak egyedülálló eredményeket. A fogművek hosszú évekig-évtizedekig fognak szolgálni.

 

BIOKOMPATIBILIS: a cirkónium-oxid nem tartalmaz semmilyen fémet, ez azt jelenti, hogy az allergia kockázata gyakorlatilag kizárt. A cirkónium-oxid megfelel a legszigorúbb implantológiával kapcsolatos követelményeknek is, a lágyrész szövetek reakciója kitűnő, így az íny tökéletesen egészséges a koronák, ill. a hidak körül.

 

 

Gyökércsapos fogpótlás

 

A gyökércsapos fogmű olyan fogpótlás, amely a gyökércsatornába vezetett csap segítségével rögzítve pótolja a fog koronáját vagy annak egy részét. A kiterjedt koronai defektusokkal rendelkező fogakat rekonstruálhatjuk ezzel a módszerrel. Gyökércsap kizárólag gyökérkezelt fogba helyezhető. A csap feladata a koronai felépítmény elhorgonyzása. Ha fogának koronai része nagymértékben destruált, korona készítésére már nem alkalmas, a röntgen alapján a gyökér körüli csontállomány kimutathatóan ép és nincs gyulladás, akkor a gyökérbe csap behelyezését javasoljuk. Csapos fogművel - általában - a koronának nem az eredeti alakját állítjuk helyre, hanem egy ún. műcsonkot készítünk, amely lecsiszolt foghoz hasonlít, és erre külön készítjük el a borítókoronát, majd cementtel rögzítjük.

 

 

Kivehető fogpótlások

  • Részleges kivehető fogpótlások
  • Teljes lemezes kivehető fogpótlás- műfogsor
  • Overdenture fogpótlás

A kivehető fogpótlásokat a páciens orvosi beavatkozás nélkül is el tudja távolítani, ugyanis oldható kapcsolat van a protézis és a támfog/támfogak között. Az eltávolíthatóságnak köszönhetően a szájhigiénia, illetve a fogmű tisztítása teljes mértékben biztosítható.

 

Részleges kivehető fogpótlások

 

Ha egy fogívben nem teljes a foghiány, de a meglévő fogak száma nem elegendő a fix pótlások készítéséhez, abban az esetben részleges lemezes fogpótlást alkalmazhatunk a rágófunkció visszaállítására.

 

A részleges lemezes fogpótlás olyan fogmű, amely a szájban nagyobb helyet foglal el, mint a természetes fogak, mivel beborítja a fogatlan állcsontgerincet (a fogak mellett pótolja az elsorvadt csontot is) illetve a szájpadlást is. Rögzítésükre kapcsokat vagy precíziós elhorgonyzási eszközöket alkalmazhatunk.

 

Teljes lemezes kivehető fogpótlás - műfogsor

 

A teljes lemezes fogpótlás olyan kivehető fogpótlás, amelyet teljes foghiány esetében alkalmazunk. A fogak elvesztésének következtében kialakult teljes fogatlanság helyreállításának egyik és jelenleg leggyakoribb módja a teljes kivehető fogpótlás készítése. A feladata nemcsak a fogak, hanem az íny pótlása is.

 

A fogpótlás a nyálakhártya-csont alapzaton támaszkodik. A helybentartását az arc izmai, a nyálkahártya-csont alapzat felszíne, a vákuumhatás, a rágónyomás és a gravitáció biztosítja. A műfogsorok alapanyaga speciális műanyag. Ezt gyakran fém részekkel is kombinálják.

 

Overdenture fogpótlás

 

Sok esetben előfordul, hogy még a legprecízebb orvosi – fogtechnikai munka ellenére sem lesz tökéletes a műfogsor stabilitása, rögzülése. A stabilitásért elsősorban a szájüreg kemény- és lágyszöveteinek a viszonya felelős. Teljes foghiány esetén lehetőség van az ún. overdenture fogpótlás készítésére is.

 

Az overdenture fogpótlás olyan teljes lemezes fogpótlás, amely az állcsontba helyezett minimum kettő, általában négy implantátumhoz rögzül. Ebben az esetben az implantátumokra nem koronát készítünk, hanem egy speciális sínt, amelyre a műfogsor rápattan megfelelő stabilitást biztosítva. Ezzel a módszerrel egy fixen helyben maradó fogpótlás készíthető, amelyet Ön is el tud távolítani, illetve vissza tud helyezni. A különbség abban van a teljes lemezes kivehető fogpótlás és az overdenture fogpótlás közt, hogy míg a teljes lemezest kizárólag a szájüreg anatómiai viszonyai, vákuumhatás rögzíti, addig az overdenture speciális patentekkel rögzül. Az utóbbi időben egyre többször alkalmazzuk ezt a módszert, főként az alsó állcsonton, ahol a teljes lemezes kivehető fogpótlás stabilitása a legtöbb nehézséget okozza. Készítésének számos feltétele van, ugyanis nem minden állcsont alkalmas implantátum befogadására. Különösen igaz ez teljes foghiány esetén, ha a páciens sokáig volt fogatlan.

BicskeDent BicskeDent © 2012 | Minden jog fenntartva!
CímlapKezelésekÁrakBemutatkozásElérhetőségekEgészségpénztárak